ΚΟΣΜΟΣ

To δράμα της Ράφα: Πανικός και χάος στην πόλη της Γάζας - Τι θα γίνει με την ισραηλινή εισβολή

Aνθρωπιστική καταστροφή στη Ράφα
Aνθρωπιστική καταστροφή στη Ράφα
ΑΡ

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι και εξουθενωμένοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Ράφα, σε μια νέα μαζική έξοδο, την ώρα που κλιμακώνεται η ανησυχία για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι μαζεύουν τις σκηνές και τα άλλα λιγοστά υπάρχοντά τους και φεύγουν άρον άρον από τη Ράφα, σε μια νέα έξοδο, επτά μήνες μετά την έναρξη της αιματοχυσίας.

Το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης έχει κλείσει, αφήνοντας τους ανθρώπους που υποφέρουν από υποσιτισμό, ασθένειες και τραύματα με ελάχιστη ή καθόλου φροντίδα. Με τα καύσιμα και τις άλλες προμήθειες να έχουν κοπεί, οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια προσπαθούν να βοηθήσουν έναν απελπισμένο πληθυσμό. Η υπερπλήρης νοτιότερη πόλη της Γάζας βρίσκεται σε πανικό και χάος μετά την κατάληψη του κοντινού συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο από το Ισραήλ και καθώς πλησιάζει η πιθανή πλήρους κλίμακας εισβολή του στη Ράφα.

Οι οικογένειες που ξεριζώθηκαν πολλές φορές από τον πόλεμο δεν ξέρουν πού να πάνε: στη μισογκρεμισμένη πόλη Χαν Γιουνίς, σε σημεία ακόμη πιο βόρεια ή σε μια «ανθρωπιστική ζώνη» που έχει κηρυχθεί από το Ισραήλ στη Γάζα που είναι ήδη πλημμυρισμένη από ανθρώπους με λίγο νερό ή προμήθειες.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, κύματα ανθρώπων με τα πόδια ή με οχήματα μπλόκαραν τους δρόμους έξω από τη Ράφα σε μια άναρχη εκκένωση, με τα υπάρχοντά τους στοιβαγμένα σε αυτοκίνητα, φορτηγά και καροτσάκια με γαϊδούρια. Όλο αυτό το διάστημα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Η Ράφα είχε 250.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Ο πληθυσμός της είχε φτάσει στα 1,4 εκατομμύρια περίπου καθώς άνθρωποι από όλη τη Γάζα κατέφυγαν εκεί. Σχεδόν κάθε κενός χώρος είναι καλυμμένος με σκηνές και οικογένειες που στριμώχνονται σε σχολεία ή σπίτια με συγγενείς. Όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός της Γάζας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ομάδες βοήθειας για τρόφιμα και άλλα βασικά είδη.

Το Ισραήλ εξέδωσε τη Δευτέρα εντολές εκκένωσης για τα ανατολικά τμήματα της πόλης, όπου ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι. Στη συνέχεια έστειλε τανκς για να καταλάβει το κοντινό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, μπλοκάροντάς το.

Παραμένει αβέβαιο εάν το Ισραήλ θα εξαπολύσει μια ολοκληρωτική εισβολή στη Ράφα, καθώς συνεχίζονται οι διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι μια επίθεση στη Ράφα είναι κρίσιμη για τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που άφησε πίσω 1.200 νεκρούς και 250 ομήρους στη Γάζα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιτίθενται σε μια εισβολή στη Ράφα, έχουν πει ότι το Ισραήλ δεν έχει προσφέρει αξιόπιστο σχέδιο για την εκκένωση και την προστασία των αμάχων. Ο πόλεμος έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.800 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας, και έχει εκδιώξει περίπου το 80% του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους.

Προς το παρόν επικρατεί σύγχυση. Φοβούμενοι μια μεγαλύτερη επίθεση, οι Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν συνοικίες και εκτός από τις ανατολικές περιοχές τις οποίες δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν. Δεκάδες χιλιάδες εκτιμάται ότι έφυγαν, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι υπηρεσίες προσπαθούσαν ακόμη να καθορίσουν ακριβή στοιχεία.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε όσους απομακρύνθηκαν να πάνε σε μια «ανθρωπιστική ζώνη» που κήρυξε στο Muwasi, μια κοντινή αγροτική περιοχή στις ακτές της Μεσογείου. Η ζώνη είναι ήδη γεμάτη με περίπου 450.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Λίγες νέες εγκαταστάσεις φαίνεται να ετοιμάζονται, παρά τις ανακοινώσεις του στρατού ότι θα υπάρχουν σκηνές, ιατρικά κέντρα και τρόφιμα.

Το έδαφος καλύπτεται σε πολλά σημεία με λύματα και στερεά απόβλητα, καθώς υπάρχουν λίγες εγκαταστάσεις υγιεινής, λένε οι εργαζόμενοι στην αρωγή. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό και η αφυδάτωση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, με τις θερμοκρασίες μερικές μέρες να φτάνουν τους 38 βαθμούς Κελσίου.

«Η ποιότητα του νερού είναι τρομερά κακή. Δοκιμάσαμε μέρος του και η περιεκτικότητα σε κόπρανα… είναι απίστευτα υψηλή», είπε ο Τζέιμς Σμιθ, Βρετανός γιατρός έκτακτης ανάγκης που προσφέρεται εθελοντικά στο Ευρωπαϊκό Γενικό Νοσοκομείο στο κοντινό Χαν Γιούνις. Ο ίκτερος είναι αχαλίνωτος - και πιθανώς προκαλείται από ηπατίτιδα, αλλά δεν υπάρχουν δυνατότητες για εξέταση, είπε.

Ο αριθμός των παιδιών στη Ράφα που έχασαν ένα ή περισσότερα άκρα αυξάνεται κλιμακωτά, είπε η Alexandra Saieh από το Save The Children. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν απλώς να πάρουν τα υπάρχοντά τους και να μετακινηθούν».

Το κεντρικό νοσοκομείο της Ράφα, Γιούσεφ αλ-Νατζάρ εκκενώθηκε την Τρίτη, λόγω φόβων ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα έκαναν επιδρομές, όπως στα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και στο Χαν Γιουνίς, τα οποία είχαν αποδεκατιστεί. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, μια κατηγορία που η Χαμάς και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γάζας αρνούνται. Βολές ισραηλινών τανκς την Τετάρτη έπληξαν περίπου 300 μέτρα από το Νοσοκομείο του Κουβέιτ, μια από τις λίγες εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν, και τραυμάτισαν πολλά παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους του νοσοκομείου.

Το κλείσιμο της διάβασης της Ράφα και της κοντινής διάβασης Kερέμ Σαλόμ από το Ισραήλ έχει διακόψει την είσοδο τροφίμων, προμηθειών και καυσίμων για φορτηγά βοήθειας και γεννήτριες. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι έχουν μόνο λίγες μέρες καυσίμων πριν αρχίσουν να κλείνουν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία γύρω από τη Γάζα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι άνοιξε ξανά το Kερέμ Σαλόμ το οποίο έκλεισε μετά από όλμους της Χαμάς που σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες , αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είπαν ότι δεν μπήκαν φορτηγά στην πλευρά της Γάζας. Παλαιστίνιοι εργάτες που προσπαθούσαν να φτάσουν στο συνοριακό πέρασμα την Τετάρτη δέχθηκαν πυρά και αρκετοί τραυματίστηκαν, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Δεν διευκρίνισε ποιος άνοιξε πυρ, αλλά είπε ότι διεξάγεται έρευνα. Η Χαμάς βομβάρδισε επίσης την περιοχή Κερέμ Σαλόμ την Τετάρτη, λέγοντας ότι στόχευε κοντινά στρατεύματα.