ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κατοχυρώσετε μεγαλύτερες συντάξεις - Με ποιους τρόπους αυξάνονται τα ποσά

Πώς θα κατοχυρώσετε μεγαλύτερες συντάξεις - Με ποιους τρόπους αυξάνονται τα ποσά

Οι δυνατότητες αύξησης του ποσού της σύνταξης

Πολλές δυνατότητες δίνουν οι ελαστικοί εργασιακοί νόµοι για την κατοχύρωση µεγαλύτερων συντάξεων, που δεν θα συναρτάται µόνο µε τον µισθό κατά τον εργασιακό βίο αλλά θα είναι αποτέλεσµα διάφορων παραγόντων, µεταξύ των οποίων και η αναγνώριση πλασµατικών ετών. Το σηµαντικότερο µυστικό για όσο το δυνατόν µεγαλύτερες αποδοχές, ωστόσο, είναι η τελευταία οκταετία που µπορεί να αποδώσει µέχρι και 55% του συντάξιµου µισθού. Για παράδειγµα, αν κάποιος έχει τα τελευταία 7-8 χρόνια απασχόλησης 3.000 ευρώ µεικτές αποδοχές, µπορεί να πάρει κύρια σύνταξη 1.700 ευρώ και µαζί µε την επικουρική να φτάσει τα 2.000 ευρώ καθαρά, σημειώνει η «Απογευματινή».

Ποιους αφορά

Κερδισµένοι από το ισχύον σύστηµα είναι όσοι αποχωρούν µε 40 και πλέον έτη ασφάλισης. Όσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς µέσα στη δεκαετία τόσο µεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Το όφελος έγκειται στην τελευταία 10ετία (µετά τη συµπλήρωση 30 χρόνων ασφάλισης).

Έτσι, για 3.500 ευρώ συντάξιµες αποδοχές, η αύξηση στην 40ετία φτάνει στα 250 ευρώ σε σύγκριση µε τα σηµερινά ποσοστά. Αντίστοιχα, για 1.000 ευρώ συντάξιµες αποδοχές, η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ, σε σύγκριση µε τα σηµερινά ποσοστά. Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιµες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιµες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ. Υπενθυµίζεται πως οι συντάξιµες αποδοχές είναι η βάση υπολογισµού της σύνταξης, δηλαδή ο µισθός ή το εισόδηµα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστηµα του εργασιακού βίου.

Επισηµαίνεται ότι οι συντάξιµες αποδοχές υπολογίζονται µε βάση τον µέσο όρο των µεικτών µηνιαίων αποδοχών των ασφαλισµένων από το 2002 έως το µήνα πριν από τη συνταξιοδότηση, επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι µήνες υπολογίζονται επί 14 µισθούς, λόγω των ∆ώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόµατος αδείας. Ο µέσος όρος βγαίνει από το άθροισµα των µισθών διά τους µήνες ασφάλισης από το 2002 και µετά.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισµού των αυξήσεων στις συντάξεις

Θα πρέπει να τονιστεί ότι µεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη θα περιµένουν όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2025, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισµού των αυξήσεων στις συντάξεις. Το νέο σύστηµα είναι καλύτερο, γιατί µπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισµό και σε µεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη. Με το σηµερινό σύστηµα υπολογισµού των συντάξιµων αποδοχών, οι ασφαλισµένοι κερδίζουν µόνο τις χρονιές που ο πληθωρισµός είναι υψηλός. Με εξαίρεση το 2022, που ο πληθωρισµός ήταν στο 9,9%, καµία από τις προηγούµενες δεν πέρασε το 3%. Με την αλλαγή όµως που θα ισχύσει από το 2025, οι ασφαλισµένοι που θα βγουν τα έτη 2025-2028 θα πάρουν µεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί µε µισθούς αυξηµένους κατά 5% κάθε έτος. Τονίζεται ότι η αλλαγή του 2025 θα ωφελήσει µε υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη τους νέους συνταξιούχους.

Εξαγορά ή αναγνώριση πλασµατικών ετών

Ένα καλό διαβατήριο για τη σύνταξη είναι η εξαγορά ή αναγνώριση πλασµατικών ετών. Οι ασφαλισµένοι από το 1983 και µετά έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν 5-7 χρόνια και για γρηγορότερη συνταξιοδότησή τους. Μάλιστα όσοι επιλέξουν την εξαγορά πλασµατικών ετών µπορούν να εξασφαλίσουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις τους, που µπορεί να φτάσουν και τα 100 ευρώ τον µήνα µε την προϋπόθεση µιας ακριβής εξαγοράς µε τις τρέχουσες εισφορές (20% για κλάδο σύνταξης) ή µε τις υψηλές κατηγορίες που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες.

Οι χρόνοι που µπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισµένοι είναι της στρατιωτικής θητείας, των διαστηµάτων επιδοτούµενης ανεργίας ή επιδοτούµενης ασθένειας και του χρόνου κύησης και λοχείας (συνολικά 119 ηµέρες) για τις µητέρες ασφαλισµένες στο ΙΚΑ.